Gustav Hugosson och Andreas H Nilsson på Fotoskolan

Fotoskolan Jönköping blir nu en utbildning på 1-2 år

Från hösten 2017 gör vi på förekommen anledning om hela vår utbildning, utbildningen kommer från och med HT2017 att bestå av 2 år. Ett grundläggande år som innehåller allt man behöver för att bli en slipad fotograf och ett valbart andra år med individuella projektarbeten, 3 månaders praktikperiod och projektresa.

För drygt två veckor sedan möttes vi och alla våra kollegor i Fotograf-branschen av det otroligt tråkiga beskedet att två fotoskolor inte fick nytt anslag från YH-myndigheten till hösten 2017. Två skolor som vi haft en god relation till genom åren och som till viss del gjort vår utbildning till vad den är idag.
I många år har vi slussat vidare elever till de högre utbildningarna inom fotografi så som Nordens fotoskola Biskops-Arnö, Fotoskolan Gamleby, Fotoskolan STHLM, YRGO, Valand(HFF) och Mittuniversitetets Bildjournalistikprogram. Det har blivit en naturlig del i vår process att hjälpa våra elever vidare och vi har varje år försökt höja nivå och kvalitét på Fotoskolan Jönköping för att tillgodose och möta den verklighet som de färdigutbildade fotograferna möter ute på arbetsmarknaden och/eller i vidare studier.

Idag ser vi en trend som gör oss lednsa och besvikna, myndigheter och företag tycks anse att bilden som språk och verktyg för berättandet inte har ngn framtid.
Vi vet däremot av erfarenhet att behovet av bilder, visuell kommunikation och bildberättande i såväl stillbild så som rörlig bild bara ökar för varje år.

Att ta nämnda beslut utifrån hur arbetsmarknaden ser ut känns för oss lite skevt, vi lever ju i en bransch där uppdragsgivarna inte längre anställer fotografer utan istället vill arbeta med olika frilansande fotografer. Yrket fotograf har förändrats från att vara anställningsform till att vara enenskild entreprenör med eget företag. På så sätt är det en svår uppgift att mäta arbetsmarknaden för utbildade fotografer och det får man respektera.

En sak vi också vet är att många vill studera fotografi och utbilda sig till att bli slipade fotografer och nästa generations bildberättare.
Därför vill vi säga till alla er som funderar på att söka fotoutbildningar till hösten 2017… GO FOR IT!

Vill du eller någon du känner veta mer om vår utbildning så hör av dig till oss.